Reguli Tripoley

Joaca Gratuit

Regulile oficiale ale jocului de Tripoley

Jocul Tripoley a fost inventat de Stanly Hopkins în 1932. O dată cu versiunea originală a jocului, multe alte variații au fost inventate, însă majoritatea se bazează pe aceleași principii.

Jocul a fost creat pentru a fi jucat de către 2-9 jucători (unii sunt de părere că cel mai bun mod de a-l juca este cu 4-7 jucători) şi necesită următorul echipament: jetoane de pariere, un singur pachet de cărţi, pix şi hârtie şi tabla de Tripoley. Jocul are multe variații, însă aceasta este cea mai populară!

Desfășurarea jocului

Conform regulilor jocului de Tripoley, la începutul fiecărei runde, toți jucătorii trebuie să așeze jetoane pe toate segmentele tablei de joc (9 jetoane în total), chiar dacă există deja jetoane pe tablă din runda precedentă.

Apoi, dealerul împarte pachetul de cărţi tuturor jucătorilor, plus o mână extra care nu aparține nimănui. Este posibil ca unii jucători să primească mai multe cărţi decât alții, însă acest lucru nu este relevant întrucât jocul este construit din runde şi această situație se va schimba de la rundă la rundă.

În cazul în care dealerul este nemulțumit de mâna sa, acesta o poate schimba cu mâna extra (fără a o examina înainte), transformându-și astfel mâna originală în mână extra.

Runda întâi – Inimi

Dupa ce cărţile au fost împărțite, jucătorii încep să colecteze jetoane de pe tabla de joc în funcție de segmentele relevante. De exemplu, un jucător care are Popă de Inimi va colecta jetoanele aflate pe segmentul relevant. Un jucător care are o secvenţă de 8-9-10 de aceeaşi culoare, va colecta jetoanele de pe acel segment. În cazul în care mai mulţi jucători au aceleaşi cărţi, aceștia vor împărți jetoanele în mod egal.

Având în vedere că există o mână extra pe care nu o folosește nimeni, unele jetoane nu vor fi colectate. În astfel de cazuri, jetoanele vor rămâne pe tabla de joc pentru rundele viitoare.

Runda a doua – Poker

În runda a doua a jocului, fiecare jucător își alege cea mai bună mână de poker, formată din 5 cărţi din mâna originală, şi astfel runda de Poker începe. Un jucător poate alege să nu-și folosească cele mai bune cărţi în această rundă, nearătându-și astfel cărţile până în runda următoare.

Jucătorul aflat în partea stângă a dealerului începe runda. El poate paria sau poate spune pas. Următorii jucători pot, de asemenea, să parieze sau să spună pas. Dacă toți jucătorii spun pas, atunci aceștia trebuie să-și arate mâna şi cea mai bună câştigă potul.

În cazul în care un jucător pariază, următorii jucători nu mai pot spune pas. Ei au următoarele optiuni:

1. Să se retraga din runda de Poker şi prin asta, să renunte la potul cel mare, mișcare numită IEȘIRE.
2. Să mărească potul, acceptând pariul jucătorului anterior, mișcare numită EGALARE.
3. Să mareasca potul printr-un pariu mai mare decât cel al jucătorului anterior, mișcare numită PLUSARE.

Rundele se desfășoară în ordinea acelor de ceasornic, până când unul dintre următoarele evenimente se întâmplă:

1. Toți jucătorii se retrag cu excepția unuia. În acest caz, jucătorul câştigă potul şi nu trebuie să-și arate cărţile, nefiind necesar ca cea mai bună mână să câștige potul.
2. Toți jucătorii, care nu au renunțat, au mers mai departe pariind. În acest caz, jucătorii rămași în joc îşi vor arăta cărţile, iar jucătorul cu cea mai bună mână va câştiga potul. În cazul unei egalități, jucătorii vor împărți potul.

În general, în această rundă a jocului, se obișnuiește să se decidă o valoare maximă a pariurilor.

Runda a treia – Remi

În această rundă, jucătorii adaugă cărţile din runda de poker cărţilor din mâna originală. Jucătorul care începe este acela care a câştigat runda de poker (în cazul unei egalități, jucătorul care începe este acela situat în partea stângă a dealerului). Acesta decartează cea mai mică carte din oricare dintre culori (nu are importanță culoarea aleasă).

Dupa decartarea cărţii de deschidere, restul jucătorilor decartează cărţi în ordine consecutivă. Secvența se poate încheia din unul dintre următoarele două motive:

1 – un jucător decartează asul, astfel încheind secvenţa;
2 – nici unul dintre jucători nu deține cartea următoare din cadrul secvenţei (aceasta se află în mâna extra sau între cărțile ieșite din joc, pentru că a fost folosită deja).

La sfârşitul secvenței, jucătorul, care a decartat asul sau cartea cea mai mare, face următoarea mutare, decartând cea mai mică carte aflată în posesie, culoarea fiind la alegere (nu poate fi aceeaşi culoare ca şi culoarea precedentă).

Jocul se încheie când unul dintre jucători scapă de toate cărţile din mână. Câştigătorul primește toate jetoanele din zona numită “Bancă” şi jetoanele oponenților, corespunzătoare cărţilor rămase acestora.

În cazul în care un jucător decartează ultima carte din secvență (as sau un alt stopper) şi nu poate decarta o altă carte întrucât cărţile rămase în mână sunt din culorile decartate anterior, jucătorul din partea sa stângă face următoarea mutare. Dacă nici jucătorul următor nu poate face o mutare, jucătorul din stanga acestuia îi preia rândul şi tot așa până când unul dintre jucători decartează o carte. În cazul în care nici unul dintre jucători nu poate face o mutare, o carte nouă se întoarce cu fața în sus şi fiecare jucător plasează jetoane în bancă în funcție de valoarea cărţilor rămase în mână. Câştigătorul următoarei runde de remi online va primi toate jetoanele din bancă.

Sfârşitul jocului

Conform regulilor jocului de Tripoley, jocul se încheie atunci când jucătorii decid acest lucru sau în funcție de o limită predeterminată. La sfârşitul jocului este posibil să rămână jetoane, în acest caz existând două opțiuni: (1) împărțirea jetoanelor rămase în mod egal între jucători; (2) rejucarea rundei de Poker fără adăugare de pariuri. Ceea ce înseamnă că fiecărui jucător i se împart 5 cărţi suplimentare, câştigătorul acestei runde primind jetoanele rămase.

Dacă vă place să jucați variante ale jocului de Tripoley sau ale altor jocuri de Remi, vă invităm să descărcați software-ul nostru gratuit şi să vă alăturați miilor de jucători din întreaga lume, care se bucură, în acest moment, de jocurile noastre atractive precum Oklahoma Gin, Remi 500 şi Remi 40.