Reguli Remi

Jocurile Remi pot fi jucate în 2, până la 6 jucători, însă jocurile online se joacă, de cele mai multe ori, în 4 jucători. Majoritatea versiunilor de Remi pot fi jucate cu cărţi sau cu piese, ca şi Tiled Rummy.

Cu această versiune originală a jocului de Remi, un pachet de cărţi trebuie să conțină 52 de cărţi de joc. Cărțile sunt aranjate în ordinea lor numerică – A 2 3 4 5 6 7 8 9 10 J Q K – așa cum cele 4 simboluri de Inimă, Frunză, Treflă şi Romb sunt de valori egale.

O dată ce cărţile au fost aranjate şi pachetul a fost tăiat, fiecare jucător extrage o carte aleatoriu. Jucătorul care are cea mai mare carte este dealerul. Pentru jocul următor, dealerul va fi persoana din stânga dealerului actual. Jocul se desfașoară în direcția acelor de ceasornic.

Numărul de cărţi pe care fiecare jucător le primește depinde de numărul participanților la joc:
- 2 jucători = 10 cărţi fiecare
- 3 sau 4 jucători = 7 cărţi fiecare
- 5 sau 6 jucători = 6 cărţi fiecare

În momentul în care fiecare jucător și-a primit cărţile, dealerul întoarce prima carte din pachetul de cărţi şi o așează pe masă alături de pachetul de cărţi ce a rămas. În felul acesta se va forma teancul de decartare. Restul pachetului reprezintă cărţile pe care jucătorii le vor trage pe parcursul jocului.

Obiectivul jocului de Remi este acela de a fi primul jucător care îşi etalează toate cărţile pe masă, în grupuri. Acest lucru se realizează prin alcătuirea de formații de cărţi. Sunt 2 tipuri de formații. O terță este formată din 3 sau 4 cărţi cu aceeaşi valoare, de exemplu: 4 Dame sau 3 Optari. O suită este formată din 3 sau mai multe cărţi consecutive, având acelaşi simbol (inimă, romb, treflă sau frunză)- ca în imaginile de mai jos – 10, Valet, Damă, Popă şi As, toate de inimă.

Există două tipuri de formații :

O terță constă în 3 sau mai multe cărţi , cu aceeaşi valoare.

sau

O suită constă în 3 sau mai multe cărţi consecutive, cu acelaşi simbol.

sau

Jocul începe cu jucătorul aflat în stânga dealerului. O carte este trasă din pachetul de cărţi şi dacă aceasta se potriveşte cu cărţile pe care jucătorul le deține pentru a alcătui formații, cartea va fi păstrată şi jucătorul va decarta o altă carte din cele pe care le are. Jucătorul va alcătui o formație doar în timpul rândului său. Dacă nu, jocul merge mai departe cu următorul jucător. În unele jocuri de Remi online, pot fi adăugate cărţi la formațiile existente aflate deja pe masă. Dacă s-au folosit toate cărţile din pachetul de cărţi, atunci acesta este întors invers, fără a-l amesteca, şi jocul continuă.

Într-un joc necompetitiv, câştigatorul este prima persoană care rămâne fără cărţi, în timp ce într-un turneu, câştigatorul este jucătorul care obține cel mai bun punctaj.

Cele mai multe variante de Remi pot fi jucate cu cărţi sau cu piese.