Reguli Gin Oklahoma

Oklahoma Gin Demo

Pachetul de cărţi
Acest joc se joacă cu un pachet de cărţi standard de 52 de cărți.

Cele patru culori:

Cărțile şi valoarea acestora:

1 puncte2 puncte3 puncte4 puncte5 puncte6 puncte
7 puncte8 puncte9 puncte10 puncte10 puncte10 puncte
10 puncte     

Scopul jocului este acela de a face formații – terțe și suite – cu cât mai multe cărţi din mâna:

O terță conține 3 sau mai multe cărţi de aceeaşi valoare:

sau

O suită conține 3 sau mai multe cărţi consecutive de aceeaşi culoare:

sau

Alt obiectiv este acela de a reduce numărul total de cărţi nepotrivite din mâna jucătorului (pierderile) la mai puţine decat au adversarii.
Exista trei căi de a termina jocul de Oklahoma Gin: Gin-ul, Knock-ul şi Undercut-ul.

Jocul
Într-un joc cu 2 jucători fiecărui jucător i se împart 10 cărţi. Într-un joc cu 3-4 jucători, fiecărui jucător i se împart 7 cărţi.
Cărțile rămase sunt plasate cu fata în jos pe masa, formând pachetul de cărţi (cu fața în jos) iar o carte este întoarsă cu fața în sus lângă pachet pentru a începe teancul cărților decartate (cu fața în sus).

Un tur standard constă în două părți:

Tragerea – Turul începe prin tragerea unei cărţi din teancul de decartare (cărţile cu fața în sus) sau din pachetul de cărţi (cu fața în jos) pe care jucătorul o adaugă în mână.

Decartarea – Pentru a vă completa turul, trebuie să decartatați o carte în teancul de decartare – cu fața în sus.

Primul tur: În primul tur al jocului, se trage o carte din pachet şi o alta se decartează cu fața în sus în suprafața de decartare. Jucătorul care începe jocul poate alege fie să spună pas, fie să tragă o carte din teancul de decartare. Dacă jucătorul spune pas, jucătorul următor va trebui să aleagă între a spune pas şi a trage o carte dintre cele cu fața în sus – din teancul de decartare. Dacă există mai mult de doi jucători, fiecare jucător va avea această opţiune, până când jocul se întoarce la jucătorul original. Când unul dintre jucători alege să tragă o carte din teancul de decaratre, jucătorul care joacă lângă el începe un tur obişnuit şi poate trage din pachet. Jucătorii trebuie să decarteze pentru a-şi completa turul, chiar dacă au 11 carţi în mână (în jocuri de 2 jucători) sau 8 (in jocuri de 3-4 jucători).

Când în pachet mai rămân numai două cărți, teancul de decartare se amestecă şi se întoarce cu fața în jos, formând un nou pachet. Cartea decartată de jucătorul care a tras ultima carte din pachetul vechi se va pune cu fața în sus, lângă noul pachet, pentru a începe noul tur de decartare.

Gin
Un jucător care face ’Gin’ îsi etalează toate cărţile din mâna odată, fără ’pierderi’ (cărţi în afara formațiilor).

Knock
În afără de a face Gin, un jucător poate câştiga un joc prin ’Knocking’. Pentru a face asta, numărul pierderilor trebuie să fie mai mic sau egal cu 10.

Ceilalți jucători îşi pot etala cărţile numai lipindu-se la etalarea knocker-ului şi având numai lipituri consecutive.

Aceasta ajută la reducerea numărului de pierderi din mâinile adversarilor, şi este o recompensă pentru că si-au păstrat cărţile de care adversarii știu că knocker-ul are nevoie.

Un exemplu de etalare (joc cu 2 jucători):

Knocker-ul se coboară cu:

Adversarul are în mână Six of HeartsJack of Hearts şi doi pătrari. În acest caz, adversarul poate să îşi lipească un Juvete şi un 6 de inimă rosie chiar la suita knocker-ului, pentru a-și reduce suma pierderilor de la 24 la 8 puncte!

Atenție: unui jucător nu îi este permis să etaleze cărţi care nu fac pereche cu cele din mâna adversarului.
Atenție: atunci când un jucător face Gin, adversarul nu se mai poate etala. Acesta este un avantaj în alegerea de a face Gin

Undercut

Dacă valoarea cărţilor cu care rămâne în mână adversarul este mai mică sau egală cu valoarea cărţilor cu care knocker-ul bate, adversarul câștigă jocul şi primește un bonus special de 25 de puncte. Această coborâre se numește UNDERCUT.

Punctarea pierderilor:
Pierderi (Puncte de penalizare)

Ginning Suma pierderilor + 25 de puncte de penalizare
Knocking Suma ieșirii prin knocking minus pierderile knoker-ului
Undercut Suma piederilor de undercut minus pierderile undercut-ului. Knockerul primește 25 de puncte de penalizare în plus.

Tabelul plătilor pentru joc:

Câștigătorul primește întotdeauna cel puţin 75% din suma premiului, ceilalți 25% fiind împărțiți între restul jucătorilor. Procentul acestor jucători se calculează în funcție de punctele lor în comparație cu cele ale învingătorului, atâta timp cât au mai puţin de 50 de puncte de penalizare sub locul întâi.

Pentru un exemplu apăsați aici