Reguli Okey

Turkish Remi (Okey) Demo

Remi Turcesc se joacă tradițional cu piese colorate în patru culori. Termenul “Piesă” și ”Piese” din această pagină se referă la pietrele de joc, și termenul ”Culoare” se referă la culoarea pieselor.

Strategia Okey

Obiectiv: Să fiți primul care scapă de piesele de pe tablă. Jocul se termină atunci când unul dintre jucători îşi etalează toate piesele, cu excepţia ultimei piese care este decartată în teancul de decartare al jocului de Okey online.

O terță consta în 3 sau în mai multe piese cu aceeaşi valoare

sau

O suită constă în 3 sau în mai multe piese consecutive de aceeaşi culoare

sau

7 perechi – Jucătorii pot câștiga runda chiar dacă nu au pe tablă numai terțe și suite. Un mod special de a câștiga runda este acela de a avea 7 perechi identice (doi de [4], doi de [7], doi de [12], etc), caz în care jucătorul se poate etala pentru a câștiga runda.

Numărul de participanţi: O masă de Remi Turcesc (Okey) poate avea doi până la patru jucători, şi turneele de mai mare amploare sunt formate dintr-un anumit număr de mese de Remi Turcesc (Okey).

Despre piesele de joc: Jocul se joacă cu 106 piese: echivalentul a 2 pachete obișnuite și 2 jokeri (reprezentați sub formă de piese cu stele în software). Piesele standard sunt de 4 culori, având câte 13 piese pentru fiecare culoare.

Împărțirea Pieselor

O rundă începe cu tragerea unei piese de către fiecare jucător din grămada de piese pentru a determina ordinea rundei de joc. Jucătorul care trage cea mai mare piesă va juca primul, cel cu a două piesă mare va juca al doilea şi aşa mai departe.

În Remi Turcesc jucătorilor li se împart 14 piese la începutul turului. Jucătorului care joacă primul i se împart 15 piese în loc de 14, și acesta sare prima fază de tragere. Piesele rămase formează stocul de joc. Piesa din vârf a grămezii de joc (numită și “atu”) este plasată cu fața în sus și nu poate fi ridicată pe tot parcursul jocului. Singurul scop al acestui “atu” este de a determina valorile rundei, așa cum va vom explica mai jos, în detaliu.

Desfășurarea jocului:

1. Wildcard-urile: Sunt marcate cu litera “J” în colțul din dreapta jos. Cărțile wildcard pot fi folosite în formații ca înlocuitori ai cărților de toate culorile și de toate valorile (La fel ca jokerii din jocurile Remi51 și Remi 500). Wildcard-urile se determină la începutul fiecărei runde, și ele urmează consecutiv ca rang cărții întoarse ca atu. De exemplu, într-o rundă unde cartea de sus este [3], wildcard-urile vor fi [4] (vedeți imaginea de mai jos).

2. Piesele cu stele: Piesele cu stele vor fi folosite în joc pentru a înlocui valoarea originală a wildcard-ului atunci când se alcătuiesc perechi și formații. De aceea, piesele cu stele din exemplul anterior vor fi folosite ca [4] în formații și perechi. Piesele cu stele au un număr în colțul drept care indică cartea pe care o înlocuiesc (vedeți imaginea de mai jos). Numărul de pe piesele cu stele se schimbă la fiecare rundă în funcție de atu-ul rundei.

Exemplu:

Okey Rummy

=Jokerii 

Okey Rummy

[4] este acum un wildcard:

Okey Rummy

Piesa cu stea este acum [4]:

Okey Rummy

Turul::

  1. Tragerea – Jucătorul alege fie să tragă din grămadă (piesele cu faţa în jos), fie să ia o carte din suprafața de decartare (piesele cu faţa în sus). Vă rugăm rețineți că în Remi Turcesc fiecare jucător își are propria suprafață de decartare. În jocurile de 3-4 jucători, unul poate fie să tragă din grămada de joc sau, din suprafața de decartare a jucătorului care îl precede.
  2. Decartarea – Jucătorul alege o piesă de pe tablă şi o decartează. Piesa decartată va înlocui piesa din topul suprafeței de decartare.

Sfârșitul rundei:

O rundă se încheie atunci când un jucător își etalează toate piesele și își decartează ultima piesă pe suprafața de decartare, sau atunci când grămezile s-au terminat.

  1. Etalarea – Jucătorul îşi etalează toate piesele de pe tablă în formații de orice tip (aşa cum se vede mai sus). Ultima piesă, cea de-a 15-a, trebuie să fie decartată în zona de decartare în timpul etapei de decartare pentru a se completa turul. Spre deosebire de alte jocuri ca Remi, etalarea este posibilă numai când jucătorul poate să-şi etaleze toate piesele, şi odată ce un jucător îşi etalează piesele, runda se încheie.
  2. Patul / Remiza – Atunci când grămezile de pietre rămân fără piese de joc, jocul se oprește și începe o nouă rundă. Vă rugăm recitiți calcularea scorului pentru aceste situații.

Scorul:

În Remi Turcesc (Okey), jucătorii își încep jocul cu 0 puncte și acumulează puncte de penalizare pe măsură ce jocul progresează, în funcție de tabelul de mai jos:

Scenariile Victoriei, Remiza și Bonusul Atu-ului Puncte de Penalizare
Etalarea Când un jucător își etalează toate piesele adversarii săi vor suferi cu toții o penalizare de câte -20 de puncte.
Remiză (Pat) În acest caz, fiecare jucător va suferi o penalizare de -10 puncte.
7 perechi Această victorie specială îi va permite câștigătorului să-și penalizeze adversarii cu -40 de puncte de penalizare..
Etalarea cu decartare de Wildcard Dacă ultima piesă aruncată de un jucător câștigător este wildcard, toți adversarii primesc -40 de puncte de penalizare.
Bonusul Atu-ului Dacă unul dintre jucători are aceeaşi piesă pe tablă, toţi ceilalţi adversari vor avea o penalizare de -10 puncte la sfârşitul acelei runde când se va stabili câştigătorul.

 

Punctarea în jocurile rapide de Remi Turcesc:

 

La sfârșitul jocului premiul total este împărțit între jucători în concordanță cu punctele lor de penalizare. Jucătorul câștigător primește cel puțin 75% din fondul de premiere. Restul de 25% este împărțit între restul jucătorilor, atâta timp cât aceștia au mai puțin de 40 de puncte de penalizare (într-un joc rapid de o rundă) sau 80 de puncte (într-un joc rapid de 3 runde).

Apăsați aici pentru un exemplu.

Okey Rummy